DA LI BOJE UTIČU NA NAŠ ZIVOT, RASPOLOZENJE I OSEĆANJA?

Naucno je dokazano da boje imaju ogroman uticaj na to kako se osecamo,jer boja je prva stvar koju registrujemo kada se susretnemo sa necim novim.Naravno ljudska reakcija na njih je individualna i prema tome ne postoje boje koje su univerzalno privlacne ili odbojne.Na raspolozenje boje uticu podsvesno i zato pri uredjenju zivotnog prostora treba voditi racuna o njihovom skladu,licnom ukusu kao i o osecanjima koje pomocu njih zelimo da pobudimo.
Ako vam je enterijer vaseg doma postao dosadan i razmisljate o promeni,koja naravno ne znaci promenu doma,vec  preuredjenje prostora u kojem boravite,najbolje resenje je promena boje zidova.Ali pre nego sto krenete sa preuredjenjem odnosno bojenjem zidova obratite paznju na izbor boja kao i kvalitet.
Da bi izabrali odgovarajucu boju za odredjeni prostor morate voditi racuna o kolicini svetlosti u prostoriji,velicinu prostorije i naravno namenu te prostorije.Tako da ako je prostorija mala i neosvetljena morate koristiti svetlije tonove kako bi “otvorili” prostor.Takodje morate voditi racuna o nameni prostorije.
Dnevni boravak je preporucljivo uraditi u bojama koje pruzaju osecaj udobnosti  kao sto su pastelne boje ljubicaste,tamnije nijanse zelene, tamnije ruzicaste boje mesa kao i tamni tonovi zuckaste boje maslaca.Kombinacijom nekoliko nijansi u istoj prostoriji mozete dobiti jako dobar efekat.Uredite vas dnevni boravak tako da se prijatno i udobno osecate u njemu u svakom trenutku.
Spavacu sobu je najbolje obojiti bojama koje bude senzualnost.Smedje nijanse,cokoladni tonovi i naravno odredjene nijanse zagasito crvene.Na svetlost u spavacoj prostoriji ne morate voditi toliko racuna naravno.
Vase kupatilo ce izgledati osvezavajuce ako ga obojite nijansama zelene boje ili nijansama limun zute.Takodje jarkonarandzasta boja deluje osvezavajuce.Svetli tonovi plave takodje daju isti efekat.
Naravno ovo su samo saveti odnosno predlozi koje vam mi nudimo, ali izbor boja je individualan i pri izboru  treba voditi racuna o vise cinilaca ka sto su:

  • namestaj
  • prirodno osvetljenje
  • vestacko osvetljenje
  • raspored prostorija
  • velicina prostorije
  • namena prostorijeMoše Pijade 77,
26 000 Pančevo
Tel/fax: +381 13 352 584, Mob: 060/33-52-584
kodfarbara@gmail.com


design by NormaReclamare